Annette Trenz

Annette Trenz

Vice-President, Head of Industry Business Intelligence

Savo ankstesniame tinklaraščio įraše aptariau svarbų augantį poreikį atsižvelgti į tvarumą, kurį šiais laikais jaučia daugybė industrijų, o ypač pramonė. Suinteresuotosios šalys kreipia vis daugiau dėmesio į nulinės emisijos siekimą. Teikdami rekomendacijas ir priimdami sprendimus, investuotojai reikalauja tvarumo informacijos. Be to, griežti valdžios nurodymai ir toliau spartina anglies dioksido įtakos mažinimą.

Pasaulinis vyriausybių, finansinių institucijų ir vartotojų spaudimo augimas, tvarumą greitai pavers būtinybe ir perkels jį visų vadovų darbotvarkes. Gamintojams tai reiškia, kad tvarumas turės praktiškai tapti jų DNR. Be to, tai reiškia, kad teks susitaikyti su neišvengiama realybe: tai, ką mes gaminame ir tiekiame iš tiesų lemia pokyčius - ne tik bendruomenėms, kuriose dirbame ir gyvename, bet ir žemiausioms mūsų organizacijų grandims.

Vis tik, tai vis dar yra sudėtingas ir visapusiškas iššūkis. Ar gamintojai gali dirbti ir tvariai, ir pelningai? Į pagalbą pasitelkiant išmaniąsias gamyklas - taip.

Kas yra išmaniosios gamyklos?

Čia, CGI, išmaniąja gamykla vadiname protingą ir skaitmenizuotą fabriką, kuriame, siekiant Industry 4.0 tikslų, taikomos ir integruojamos pažangiausios technologijos. Automatizavimas, industrinis daiktų internetas (IoT), debesų kompiuterija ir duomenų analitika visi yra neįtikėtinai svarbūs kuriant pilnai susijungusią išmaniąją gamyklą, valdomą skaitmenizacija pagrįstų įžvalgų ir sprendimų. Kiekvienas iš šių elementų taip pat yra būtinas siekiant jūsų tvarumo tikslų.

Suvokimo didinimas į pagalbą pasitelkiant daiktų internetą ir duomenis

Pirmasis žingsnis siekiant bet kokio tikslo, yra supratimas, kur šiuo metu esate. Tai taip pat galioja ir tvarumui. Tikrojo tvarumo ar anglies neutralumo siekimas turi būti daugiau nei tik “viltis ir ketinimai”. Būtini faktai - be jų tai tiesiog spėliojimo žaidimas. Teisingų duomenų kaupimas ir supratimas leis jums iš tiesų suprasti, kokia yra dabartinė gamyklos aplinka bei suteiks įžvalgų, reikalingų norint kurti reikiamus pokyčius.

Norint to pasiekti, daiktų internetas ir duomenų analitika turi būti nepamainomai naudojami kartu. Gamintojai turi visiškai suprasti vidinį savo gamyklų darbą: jie turi suprasti savo turtą, atpažinti kaip jis veikia ir nuspręsti, kokie jo parametrai turi pasikeisti, norint padidinti efektyvumą. Gamintojai negali to pasiekti be daiktų interneto (IoT). Visgi, didelė dalis gamyklų turto yra pasenusi ir negeba pranešti apie savo būklę. Išmanieji jutikliai gali prikelti šį turtą antram gyvenimui ir atverti kelią į jų veiklos ir elgsenos supratimą. Jie suteikia galimybę realiu laiku išmatuoti daugybę duomenų, tarp kurių: karštis, energijos suvartojimas, spaudimas ir išeiga bei daug kitų svarbių tvarumo indikatorių.

Sekant ir perduodant šiuos veiklos rodiklius, išmanioji gamykla gali kaupti šią informaciją duomenų telkiniuose. Šiems duomenims pritaikant duomenų analizės, mašininio mokymosi ir net dirbtinio intelekto technologijas, gamintojai gali daug geriau suprasti, kas vyksta gamyklos gamyboje ir veikloje. Turint tiek daug įžvalgų, galimi realūs pokyčiai tinkama linkme. Turbūt nenuostabu, kad 2021 Voice of Our Clients apžvalga atskleidė, kad 74 % gamybos vadovų teigia, kad pažangių dirbtinio intelekto technologijų naudojimas yra viena didžiausių jų IT biudžeto išlaidų.

Nuo tendencijos iki realių rezultatų

Daiktų interneto ir duomenų analizės suderinimas suteikia daug naudos tvarumo rezultatų gerinimui, o tuo pačiu ir išlaidų mažinimui. Pavyzdžiui, mūsų ekspertai padėjo vienam stambiam plieno gamintojui išnaudoti duomenų analitiką ir optimizuoti gamybos procesą, šitaip sumažinant gamybai reikalingų žaliavų kiekį, švaistymą ir ženkliai sumažinant energijos sąnaudas. Optimizuojant gamybos parametrus į pagalbą pasitelkdami daiktų internetą ir duomenų analizę, panašiai padėjome ir plytų gamintojui, kuris džiaugiasi ženkliai efektyvesniu džiovinimo procesu (kuriam reikalinga aukštesnė nei 1 000 °C temperatūra).

Pradėjus sekti turto būklę, valdymo sistema galėtų padėti operatoriams sekti, kaip gamykla veikia ir kiek energijos suvartojama. Be to, išmanieji modeliai gali išvystyti “geriausio atvejo” gamybos metu sunaudojamos energijos efektyvumo metodą.

Pavyzdžiui, gamybos procesui chemijos fabrike reikia daug garo, vandens ir elektros. Atsižvelgdami į poveikį aplinkai, mūsų klientai ieškojo būdų sumažinti energijos suvartojimą visoje jų gamykloje. Mes pritaikėme sprendimą, kaupiantį daiktų interneto surinktus duomenis, ir panaudojantį juos duomenų modeliuose, šitaip apskaičiuojant optimalius veiklos parametrus. Mes pristatėme valdymo sistemą, suteikusią operatoriui žinių apie realią sistemos ir tendencijų būklę. Valdymo sistema taip pat praneša, jei duomenys neatitinka įprastų limitų.

Šios įžvalgos būtinos tvarumo pastangų skaidrumui ir pristatymui.

Automatizavimas yra kitas būtinas žingsnis tvarios gamybos link. Jis ne tik leidžia gamintojams sumažinti veiklos išlaidas, bet ir supaprastina procesus bei sutrumpina gamybos ciklus, šitaip sumažinant energijos suvartojimą ir švaistymą.

Tvarūs debesys

Duomenų serveriai suvartoja begalę energijos. Kai kurių skaičiavimų duomenimis, iki 2030 metų, duomenų centrai sunaudos nuo 3 iki 13 % visos suvartojamos elektros. Duomenims tampant pagrindiniu gamintojų įrankiu optimizuojant operacijas ir gerinant konkurencingumą, duomenų kiekis tik augs. Blogoji to pusė - daugiau duomenų reiškia ir didesnes emisijas.

Ieškodami didesnio lankstumo, greičiau rinką pasiekiančių naujų paslaugų ir įrankių bei mažesnių sąnaudų, gamintojai vis dažniau atsigręžia į debesija pagrįstą gamybą. Tokiu atveju jie taip pat peržiūri ir savo duomenų centrų strategijas, siekdami ženkliai sumažinti energijos emisijas. Naudojantis bendrais debesimis, privačių duomenų centrų energijos poreikis sumažės. Be to, debesų kompiuterija sukurta tiesiog geresniam panaudojimui ir energijos efektyvumui. Išmanieji gamintojai, perkėlę savo IT veiklą į debesis, gali stebėti sumažėjusį energijos suvartojimą.

Daugiau nei tik duomenų apsauga

Visapusiška veikimo technologijos apsaugos sistema apsaugo jūsų gamyklą ne tik nuo kibernetinių grėsmių, bet ir nuo galimų jų pasekmių fizinei gamyklos aplinkai. Ar tai būtų tikslingos atakos, ieškant silpnųjų vietų, ar netikėti internetiniai incidentai, tvirta veikimo technologijos apsaugos programa padeda efektyviai sekti ir apsaugoti fizinį turtą, sumažinti bet kokią žalą gamyklai ir jos aplinkai.

Kaip pavyzdį galite apmąstyti chemijos gamyklą, apdorojančią ir transportuojančią itin degias ir toksiškas medžiagas. Jei veikimo technologijos sistema sutriktų ar bet kuri medžiaga išsilietų, tai gali sukelti didžiulę įtaką aplinkai. Tokioje galimai taršioje aplinkoje realaus laiko turto sekimas yra būtinas ne tik gamybai, bet ir visos gamyklos bei jos darbuotojų saugumui.

Išmaniosios gamyklos yra ateitis

Išmaniosios gamyklos turi daugybę privalumų, tarp kurių veiklos efektyvumas, produktyvumas, produktų kokybė, inventoriaus valdymas, turto išnaudojimas, laikas iki rinkos, lankstumas ir darbo vietos saugumas. Išmaniosios gamyklos taip pat įgalina duomenimis pagrįstas įžvalgas ir sprendimus, remiančius jūsų tvarumo tikslus.

Susisiekite su manimi ir sužinokite, kaip galime padėti jums tapti išmaniąja gamykla, užtikrinančia geriausius gamybos, tiekimo grandinės ir veiklos tvarumo rodiklius, naudingus jūsų finansams ir planetai.

About this author

Annette Trenz

Annette Trenz

Vice-President, Head of Industry Business Intelligence

Annette Trenz is Head of Industry Business Intelligence and is responsible for shaping and guiding CGI’s response to the strategic growth opportunities facing global industries. In this role, Annette leads a team of senior executives overseeing and managing all CGI-designated global industries. Through thought leadership ...