Juliette

Juliette Lockstone

Viceprezidentė, Draudimas

Ar 2023 m. draudikas pagaliau atsitrauks, o jo darbus perims dirbtinis intelektas?

Čia, CGI, esame privilegijuoti ir iš arti matome finansų sektoriaus technologijų inovacijas – viską nuo SWIFT aštuntajame dešimtmetyje, iki šiandieninės atviros bankininkystės (Open Banking). Paskutinius 25 metus palaikydami „Polaris“, visada buvome pačiame draudimo kainodaros centre, o „Ratabase“ naudoja vieni inovatyviausių draudėjų Jungtinėje Karalystėje.

Galėjome vėl ir vėl įsitikinti, kad svarbiausia ne technologijos, o talentingi žmonės, sumaniai pritaikantys naujausias technologijas, klientams ir verslams kuriant geresnius, spartesnius ir efektyvesnius sprendimus.

Taigi, kokios, mano nuomone, yra didžiausios technologijų tendencijos, formuosiančios draudimą 2023 m.?

1.  Dirbtinis intelektas (DI)

Visose antraštėse matome „ChatGPT“ (dirbtinio intelekto automatizuotą pokalbių sistemą). Per penkias dienas jie pasiekė milijoną vartotojų – tai visų laikų greičiausias technologijos pritaikymas. Taip, 2023 m. (na, iš tiesų 2022 m. lapkritį) pokalbių DI pagaliau mus pasiekė ir jau kelia rašto darbų chaosą bei verčia universitetus grįžti prie tušinukų ir popieriaus… DI pakeis ir draudimą, bet draudimo srityje reikalingas siauresnis ir tikslesnis DI, o ne bendrosios paskirties „ChatGPT“.

Bendra nuomonė dar nesusiformavo, bet „ChatGPT“ dažnai pateikia klaidingus ar netikslius atsakymus labai įtikinama kalba arba klaidina mus, kad turėtume peržiūrėti daugybę blankaus ir pasikartojančio turinio. Vis gi, atsižvelgiant į tai, kaip greitai vystosi ši technologija, šiais metais ją tikrai reikia stebėti atidžiau.

Tuo tarpu draudikai turėtų ieškoti labiau apibrėžtų DI galimybių, tokių kaip NLP (Natural Language Processing) pagrįsti įrankiai, padedantys iš nestruktūrizuotų dokumentų išgauti struktūrizuotus duomenis, kurių aukštai kokybei užtikrinti DI tereikia 10-30 pavyzdžių. Bendradarbiaujame su keletu partnerių mūsų ekosistemoje ir matome didelę naudą.

 2. Žemės stebėjimas

Gerai, 2023 m. sausį „LauncherOne“ gal ir nepasiekė savo tikslo pirmuoju bandymu, bet žemos orbitos žemės stebėjimo palydovai kas mėnesį tampa vis pigesni ir labiau paplitę. SAR (sintetinės aparatūros radarai) palydovai gali matyti naktį ir per debesis bei kasdien stebėti pasirinktą 5x5 km dydžio plotą, aptinkant žemės judesius ar vandens lygį. Viskas pasidaro įdomiau palydovų duomenis sujungus su vaizdu iš bepiločių orlaivių ir daiktų interneto informacija, gaunama iš išmaniųjų pastatų. Įsivaizduokite, kad užtvankos judesiai gali būti aptinkami prieš jos griuvimą.

CGI dirba su Europos kosmoso agentūra ir puikiai supranta, kaip pilnai išnaudoti tokio tipo duomenis. Netgi bendradarbiavome su klientais, siekdami proaktyviai nustatyti nusėdimą sandėlio dydžio šiltnamiuose bei žuvų fermų sveikatą! Tai greitai besikeičianti aplinka su daugybe galimų technologinių pasirinkimų, bet, šiemet atsisveikinus su „Google IoT Core“, draudikai turi užtikrinti, kad veiklos atsparumas yra įtrauktas į jų žemės stebėjimo procesus.

3. Kibernetinis saugumas

Deja, bet šiais laikais kibernetinės atakos tapo įprastos, o nuo to neapsaugota jokia organizacija (įskaitant ir pačius draudikus bei draudimo brokerius). 2023 m. šios atakos tik suintensyvės. Vis tik, šiose ginklavimosi varžybose neatsilieka ir „baltosios skrybėlės“ (“White Hats”). Geriausi informacijos saugumo vadovai naudoja tokius įrankius, kaip elgsenos analizė, kibernetinių grėsmių žvalgyba ir tinklų segmentavimas. Saugumo stebėjimą ir infrastruktūrą kaip paslaugą CGI teikia ne tik mūsų draudimo klientams, bet ir kai kurioms svarbiausioms nacionalinėms infrastruktūroms ir vyriausybės klientams Jungtinėje Karalystėje.

4. „Low-code“

„Low-code“ programavimas 2023 m. taps įprasta praktika. Pašalinant dabartinius IT pajėgumų apribojimus, tai paspartins laipsnišką programų modernizavimą, šitaip kuriant tiesioginę naudą ir įgalinant verslininkus bei techninius specialistus. Norint iš tokių įrankių gauti kuo didesnę naudą, jums vis tiek prireiks strateginės architektūros metodo, leisiančio kurti teisingą verslo kryptį. Būtent dėl to bendradarbiaujame su „OutSystems“, „NetCall“, „Hyland“ ir „Instanda“ „low-code“ platformomis, suteikiančiomis skirtingą požiūrį į „low-code“ įrankius, šitaip spartinant naujų pajėgumų kūrimą.

5. Darbo našumo didinimas

Pabaigai, 2023 m. bus milžiniško produktyvumo augimo metai. Paanalizuokime draudiko pareigas: sumanus draudikas savo naudai derins kelias technologijas. Sujungus sumanų išorinių duomenų šaltinių panaudojimą, mašininį mokymąsi (machine learning), duomenų išgavimą ir intelektualų automatizavimą, draudikas galės daugiau užsiimti tuo, ko nori – drausti!

CGI naujoji draudikų sistema „CGI Elements360 Workbench“ yra puikus pavyzdys, kaip  sumaniai sujungiant skirtingus gebėjimus, galima kurti tikrą naudą verslui. Ir ne, DI nepakeis draudikų, bet draudikai, naudojantys DI, pakeis tuos, kurie jo nenaudoja!

Jei turite minčių apie mano spėjimus 2023 metams ar norite pasidalinti savaisiais, susisiekite.

About this author

Juliette

Juliette Lockstone

Viceprezidentė, Draudimas

Juliette Lockstone is Vice President of CGI’s UK Insurance business, responsible for driving business transformational change through CGI’s products and services to CGI Insurance, broker and reinsurance customers. She also sits on CGI’s global Insurance Industry Growth Council, ensuring CGI optimise and utilise world class ...