Pristatome Vaidą, kuri dirba projektų vadove CGI Lithuania ir turi daugiau nei 8 metus projektų valdymo patirties, iš kurių daugiau nei 2 metus informacinių technologijų srityje. Prieš įsidarbindama CGI Vaida su komanda dalyvavo projektų valdymo čempionate, kuris vyko CGI Lithuania biure. Komanda sėkmingai pasirodė ir laimėjo pirmą vietą bei galimybę atstovauti Lietuvai Belgrade, Serbijoje. Dalyviai be kitų apdovanojimų sulaukė ir kvietimo pasikalbėti dėl tolimesnių galimybių, o vėliau – prisijungti prie CGI Lithuania komandos. Vaidai tai buvo kiek neplanuotas pasiūlymas, nes tuo metu ji gyveno kitame mieste ir jokių kardinalių pokyčių neplanavo. Ji prisimena, kad kai atvyko pokalbiui į CGI Lithuania, kažkas pasikeitė – jai patiko atmosfera, bendravimas, galimybės. Todėl dar kartą apsvarstė šį pasiūlymą ir nusprendė drąsiai priimti pokyčius.

Klausiame Vaidos, kaip ji nusprendė išbandyti save IT srityje – Vaida atsako, kad visada dirbo su „minkštaisiais“ projektais, kuriuose esminis projekto sėkmės faktorius – komunikacija, bendradarbiavimas ir planuojamų veiklų koordinavimas, tad natūraliai atsirado poreikis ieškoti naujų iššūkių, nepažintų sričių.

Teiraujamės, kokia yra Vaidos darbo diena. Ji atsako:

Projekto vadovo darbo diena gana nenuspėjama – dalį dienos įprastai sudaro susitikimai (kurių dabar tikrai turime mažiau J), bendravimas su suinteresuotosiomis šalimis, o kitą dienos dalį – projekto planavimo, stebėsenos darbai. Man pasisekė, kadangi vasaros metu galiu skirti laiko produktų pažinimui, analizavimui, atlieku kai kuriuos konsultacinius darbus. Taipogi, esu įsitraukusi į įvairių įmonės vidinių grupelių veiklą. O tai tikrai paįvairina ir pagyvina mano dieną.

Darbe labiausiai Vaidą žavi dinamika ir sukurta erdvė augti profesinių ir asmeninių kompetencijų prasme. Ji džiaugiasi, kad įmonė suteikia galimybę dirbti įvairiuose projektuose, pasiūlė naujų galimybių savo jėgoms išbandyti. Ji dalijasi:

Pavyzdžiui, nors dirbu projektų vadove, atsiradus galimybei, gavau pasiūlymą dirbti su labai įdomiu produktu. Vėlgi, tai buvo nauja galimybė, naujas iššūkis, tad dabar ne tik dirbu su šiuo produktu, bet ir įsitraukiau į Woman Go Tech programą ir kryptingai mokausi produkto savininkystės srities.

Domimės, ko mūsų pašnekovė išmoko, dirbdama CGI. Vaida mano, kad turbūt jos pagrindinė pamoka, kuri aktuali visiems ir visada, – Communication is a Key. Ji suprato, kaip svarbu nuolat su komanda ir klientu būti „on the same page“ – suvienodinti supratimą ir išsiaiškinti tikslius lūkesčius.

Klausiame, kas labiausiai įsiminė per jos darbo laiką CGI. Vaida atvirauja:

Įsiminė vienas momentas, kuomet atėjusi dirbti į IT įmonę turėjau stigmą - „programuotojai=ramūs geek`ai”, tad įsivaizduokite kaip nustebau pirmą darbo dieną, kuomet supratau kaip smarkiai klydau. Kolegos protingi, bet tikrai ne ramūs.

Kalbant apie kolegas, jie yra nuostabūs žmonės, ugdytojai ir patarėjai. Be jų patarimų, paaiškinimų, mano augimas būtų daug lėtesnis.

Vaida aktyviai dalyvauja mentorystės ir savanorystės programose tiek įmonės viduje, tiek išorėje.

Kalbiname ją apie tai, kaip ji atrado save savanoriaudama: „Įsitraukei ne tik į darbus ir projektus, bet dalyvauji dar ir CGI savanorių veikloje. Kas tave įkvepia savanoriauti? Kaip sau atradai savanorystę? Kokiais gerais savanorių darbais gali pasidžiaugti?“. Vaida prisimena tą laiką, kai aktyviai įsitraukė į įmonės savanorystės veiklą:

Įsitraukimas į įvairias įmonės veiklas nutiko natūraliai – mano tuometinė vadovė įtraukė mane į kūrybiškas, darbuotojų motyvaciją, nuotaiką keliančias užduotis. Supratau, kad yra daug erdvės neformalioms, tačiau naudingoms įmonės darbuotojams veikloms. Taip pamažu įsitraukiau į įmonės savanorių komandą, su kuria organizuojame įvairias veiklas – įmonės pusryčius, žaidimų vakarus, Kalėdų rengininius. Per karantiną mūsų komanda tikrai turėjo daug veiklos – organizavome konkursus, Online Encounter žaidimą, protmūšį. Tikiuosi, kad nors trumpam leidome kolegoms pamiršti kasdienius rūpesčius ir įsitraukti į žaidimus.

Prašome pašnekovės pasidalinti įspūdžiais ir apie patirtį, dalyvaujant mentorystės programoje: „Dalyvavai įmonės mentorystės programoje ugdytine (mentee), o dabar pati esi naujokų bičiulė (buddy), mentorė, padedanti jiems susipažinti su tarptautinės įmonės procesais ir darbų specifika, organizuoti savo darbus, įsilieti į kolektyvą. Ką tau asmeniškai davė mentorystė, ko išmokai, sužinojai?“ Vaida dalijasi:

Mentorystė – tai lengviausias kelias paklausti žmogaus, kaip važiuoti dviračiu ar kaip ji pritaikyti savo reikmėms, vietoj to, kad pradėtum nuo dviračio eskizo piešimo. Mentorius gali padėti sudėlioti daug tarpusavio linijų, sukurti „aha“ momentų, pasidalinti savo sukaupta „know how“ patirtimi.

Pati pasiruošdavau aktualių temų ir klausimų sąrašą, tačiau diskusijų metu atsiranda daug nuokrypių, kurių metu sužinai, ko nežinojai, kad nežinai. Gavau daug aktualių patarimų, kuriuos pritaikiau savo veikloje ir jau dabar galiu matyti rezultatą. Džiugina tai, kad pasibaigus mentorystės programai, mentorius neatsisveikina, bet ir toliau nori palaikyti ryšį.

Dėkojame Vaidai už pasidalinimą ir linkime sėkmės!

About this author

Vaida Spūdytė

Vaida Spūdytė

Since 2018 works in CGI Lithuania as a project manager. With strong more than 8 years background in project management and 2 years in IT sector she has deep expertise in managing multiple projects, product ownership and strong communication skills.