Mattijs van den Hoed

Mattijs van den Hoed

Vice-President, Consulting Services, CGI Netherlands

Rugsejo pradžioje pakvieteme klientus iš visos Europos dalyvauti apskritojo stalo diskusijoje apie energetikos lankstuma. Visu pirma tai buvo atviras pasikeitimas nuomonemis apie ivairius energetikos lankstumo veiksnius skirtingose geografinese vietovese ir tai, kaip kiekvienas operatorius sprendžia iškylancius iššukius. Pagrindine renginio išvada – kad nors lankstumo veiksniu yra daug ir jie kiekvienoje valstybeje ir energetikos sektoriuje skiriasi, kai kuriose srityse operatoriai galetu veikti drauge.

Regioniniai veiksniai

Regioniniai lankstumo veiksniai, pamineti apskritojo stalo diskusijoje:

  • Placiai naudojama juros vejo energija Danijoje1 skatina lankstuma, kuris ilgainiui bus taikomas ir Nyderlandams perdavimo lygiu. Ši veikla taip pat tures itakos perkrovos valdymui2.
  • Baltijos valstybiu lankstumo poreikis apsiriboja turimomis jungtimis su Rusijos elektros energijos šaltiniais, taciau kad butu nutraukta priklausomybe ir butu galima prisijungti prie Europos perdavimo sistemos operatoriu (EPSO) tinklo, šios šalys jau dabar turi tam pasirengti.3
  • Tokiose valstybese kaip Nyderlandai dideles apimties vietos gamyba ir vartojimas lemia žemosios itampos tinklu lankstumo poreiki palyginti nedideles apimties tinkluose. Nedideles apimties tinklu lankstumas turetu padeti sumažinti perkrova. Kai kuriais atvejais galima pasinaudoti esamu rinkos lankstumu, kad butu galima pasiruošti ir užtikrinti didesniu pokyciu finansavima ateityje4.
  • Jungtineje Karalysteje energetikos lankstumas, kaip budas pasiekti anglies dioksido poveikio neutraluma iki 2050 m., vertinamas pagal isipareigojima iki 2030 m. pagaminti 70 % elektros energijos iš mažai anglies naudojanciu energijos šaltiniu.5 Cia lankstumas yra ekonomikos, rinkos priemoniu ir infrastrukturos, kuri leidžia rinkoms veiksmingai veikti, klausimas.

Regionines priemones

Kiekviename lankstumo skatinimo plane turetu buti atsižvelgta i kiekvienos situacijos veiksnius, poreikius ir galimybes. Standartizuotas modelis nebus veiksmingas. Energetikos lankstumo diskusijoje kiekvienos geografines vietoves atstovai pristate budus, kaip jie sprendžia konkrecios situacijos iššukius, pavyzdžiui:

  • Nyderlandu GOPACS iniciatyva skirta perkrovoms tinkle sumažinti per bendradarbiavima atvirojoje lankscioje rinkoje. Iniciatyva leidžia sutelkti paklausa ir pasiula, iskaitant tinklu operatoriu vietos aplinkybiu apribojimus.
  • Belgijos IO.ENERGY platformai, kuri leidžia rinkoje pletoti pažangias paslaugas naudojantis skaitikliu duomenimis realiuoju laiku, vadovauja Belgijos EPSO „Elia“. Tokios inovacijos apima duomenu platformas, kurios patvirtina skirtingus matavimo metodus, ir taikomasias vartotoju programas, kurios vertina, kaip užtikrinti i lankstuma.
  • INTERFACE yra tarpvalstybine ES H2020 bendradarbiavimo programa, skirta sukurti paneuropinio lygio tinklu paslaugu architektura (IEGSA), kuri veiktu kaip sasaja tarp energijos sistemos (PSO ir STO) ir klientu ir leistu visu suinteresuotuju subjektu nepertraukiama ir koordinuota veikima naudojant ir perkant bendras paslaugas.

Bendros bendradarbiavimo problemos

Kiekviena iniciatyva suteikia vertingu ižvalgu, gerosios patirties ir metodu, kaip diskusiju dalyviams spresti esminius lankstumo klausimus. Renginyje buvo pamineti ir svarbus klausimai, kuriuos butina spesti, kaip antai:

  • Reguliavimo sistemos reforma: jau dabar reikia parengti reguliavimo ir valdymo sistema, kuri atitiktu ateities poreikius. Reglamentu ir istatymu pakeitimams reikia daug laiko, todel veluojama sudaryti salygas rinkoje. Pavyzdžiui, valstybes, kuriose vis dar taikomas fiksuotas arba pajegumais gristas tinklo mokestis, turetu apsvarstyti galimybe igyvendinti pokycius ir pradeti taikyti kintamus ir pagal vartojimo laika apskaiciuojamus tarifus.
  • Paskatos: reiketu susitarti ir su reguliavimo sistema suderinti aiškias strategijas, kaip suteikti tinkamas paskatas visiems rinkoms dalyviams. Pagal dabartini energijos kainu nustatyma yra nedaug galimybiu skatinti vartotojus isitraukti i lankstuma. Elektros kaina yra nedidele ir didžiausia jos dali sudaro mokesciai. Be to, dvipuse elektros energijos apskaita neleidžia vartotojams užsidirbti iš perteklines produkcijos. Nuosekli paskatu strategija rinkoje leistu paciai rinkai sukurti tinkamus produktus.
  • Bendradarbiavimas: kad butu sukurta sažininga ir veiksminga vertes grandine, labai svarbus visu rinkos dalyviu, iskaitant naujus rinkos dalyvius, bendradarbiavimas. Pavyzdžiui, PSO ir STO privalo bendradarbiauti perkrovu valdymo, reguliavimo gairiu ir rinkos saveikos srityse. Keleto Europos asociaciju parengta ataskaita Integruotas požiuris i aktyviu sistemu valdyma yra puikus pavyzdys, kaip bendradarbiavimas gali padeti rinkai.

Derybu dalyviai padare išvada, kad Europos komunaliniu paslaugu pramones atstovai turetu testi pradeta pokalbi šiais klausimais, iskaitant:

  • skirtingus budus, kaip galima itraukti rinkos dalyvius skirtinguose tinklo lygmenyse;
  • tarpvalstybiniu iniciatyvu kurima;
  • strategijas, kad iniciatyvos butu sekmingai igyvendintos rinkoje.

Norime padekoti diskusiju dalyviams ir tikimes, kad ateityje tesime pradeta dialoga. Jeigu norite apie diskusijas sužinoti daugiau, susisiekite su manimi.

Read more about energy flexibility

Mattijs van de Hoed, Vice-President Consulting Services and central markets expert in the utilities industry, has published a series of blogs about energy flexibility and data exchange:

Also see the interview with Mattijs by Smart Energy International about “Digitalization: supporting central energy markets in transition.”

Read more about the regional drivers

  1. Danish Energy Agency report: Danish Experiences from Offshore Wind Development
  2. ScienceDirect.com: Congestion Management, from Renewable Energy Integration, 2014
  3. GlobalSecurityReview.com: Poland and Baltic States Reduce Reliance on Russian Energy
  4. PVTech.org: Netherlands to restrict grid linking requests to alleviate congestion
  5. Gov.uk: Offshore wind energy revolution to provide a third of all UK electricity by 2030

About this author

Mattijs van den Hoed

Mattijs van den Hoed

Vice-President, Consulting Services, CGI Netherlands

Mattijs van den Hoed leads the development of CGI’s Central Market Solutions (CMS) and is the product manager of the CMS solution suite. Mattijs has been with CGI for over 20 years; the last 10 of which he has spent leading central market implementations across ...